Nuuska vai nikotiininuuska
Nuuska on suussa käytettävä tupakkatuote, josta nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvojen kautta. Nuuskan käyttö Suomessa on tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan, joten tutustutaanpa hieman tarkemmin siihen mitä nuuska oikein on, mitä se sisältää – ja olisiko nuuskalle olemassa parempia vaihtoehtoja.
Mitä nuuska sisältää
Nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon lisätään mm. vettä, makuaineita, suolaa ja monenlaisia säilöntäaineita. Ruotsalainen nuuska myös pastöroidaan. Nuuskan nikotiinipitoisuus vaihtelee noin kuudesta aina viiteenkymmeneen milligrammaan nikotiinia grammaa kohden.
Nuuskasta on löydetty jopa yli 2500 erilaista kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on monenlaista tavaraa, jota ei mielellään suuhunsa laittaisi, kuten esimerkiksi useita raskasmetalleja ja tuholaismyrkkyjä.
Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n mukaan nuuska sisältää 28 eri syöpää aiheuttavaa ainetta ja lista on varmasti sykähdyttävää luettavaa monelle nuuskan käyttäjälle. N-nitrosamiinit, polysykliset hiilivedyt ja jopa radioaktiivinen polonium 210, vain joitain nuuskasta löydettyjä aineita mainitaksemme.
Onkin lähes uskomatonta, mitä kaikkea myrkyllistä nuuskankäyttäjät ovat valmiita laittamaan suuhunsa, vaikka nykypäivänä markkinoilla on lukematon määrä vaihtoehtoisia tuotteita.
Suositut nuuskamerkit
Lyft nuuska
Lyft on yksi Euroopan suosituimmista nuuskamerkeistä, joka tunnettiin aiemmin nimellä Epok. Tuotemerkin takana on tupakkajätti British American Tobacco. Jo Epok tuotemerkillä tätä nuuskaa markkinoitiin tupakattomana nikotiinipussina, mutta Epok nuuskasta löydettiin kuitenkin tutkimuksissa tupakkaa. Tämän jälkeen Epok päivitettiin uudeksi Lyft-brändiksi ja tupakka korvattiin eukalyptuksesta ja männystä saatavilla luonnollisilla kuiduilla.
R42 nuuska
R42 on Ruotsalaisen Swedish Matchin tuote todella vahvan nuuskan ystäville. R42 super strong white nuuskassa nikotiinipitoisuus on 20 mg/g. Vahvan nuuskan tunne ei kuitenkaan tule pelkästään nikotiinipitoisuudesta, vaan siihen vaikuttaa myös maku, koostumus, kosteus ja pH-arvo. R42 nuuska on kehitetty kaikkien näiden osalta nimenomaan sitä ajatellen, että kokenutkin nuuskaaja saa R42 nuuskasta mahdollisimman vahvan nuuskakokemuksen.
Fox nuuska
Fox on myös yksi Suomen tunnetuimmista vahvoista nikotiinipusseista. AG Snussin valmistama Fox nuuska on nikotiinipitoisuudeltaan 16 mg/g ja on todella vahvan tuntuinen. Maultaan ja koostumukseltaan jopa täydelliseksi kehutun Fox nuuskan ainoat huonot puolet ovatkin ne, ettei sitä saa ostettua Suomesta tai edes tilattua netistä Suomeen ja tarvitset reseptin sen käyttämiseksi Suomessa korkean nikotiinipitoisuuden vuoksi.
Killa nuuska
Killa edustaa vahvojen tupakattomien nuuskien halpahalli osastoa. Tullin salakuljetuksesta kiinni jääneiden Killa nuuskien laboratoriotesteissä havaittiin, että Killan nikotiinipitoisuus olikin jopa puolet alle ilmoitetusta 16 milligramman vahvuudesta. Kun tähän erittäin epäluotettavaan nikotiinipitoisuuteen lisätään tuotteen karmiva maku, onkin selvää, miksi tätä nuuskaa myydään alelaarien puolella. Luonnollisesti halpa hankintahinta tekeekin tästä yhden yleisimmistä Suomen pimeillä markkinoilla liikkuvista nuuskista.
Killa on tuonut markkinoille myös suureen suosioon nousseet Killa Flash nikotiinipussit– jotka on luonnollisestikin saatavilla markkinoiden edullisimpaan hintaan nicofyn verkkokaupasta.
Zyn nuuska
Zyn Snus on Ruotsalaisen Swedish Matchin kehittämä tupakaton nikotiininuuska. Zyn nuuskaa tehdään sekä vahvana 12 mg/g nikotiinia sisältävänä, että myöskin 3 mg nikotiinia per annospussi sisältäviä nikotiinipusseja. Zyn nikotiinipusseja löydät verkkokaupastamme kolmea eri makua, Cool Mint, Citrus sekä Espressino.
Siberia nuuska
Siberia on yksi vahvimmista Suomessa käytetyistä nuuskista. Siberian nikotiinipitoisuus on järkyttävä 42 mg ja sitä valmistaa sama GN Tobacco, jonka valikoimasta löytyy myös Suomen nuuskaajien keskuudessa kulttiasemasta nauttiva Odens Cold Dry, eli Denssi. Odens itsessään on jo erittäin vahva nuuska 16 mg nikotiinipitoisuudellaan ja Siberiassa nikotiinia on siis lähes kolminkertainen määrä, joten tämä tuote on jo todella raju.
Sisu nuuska
Tanskalainen nuuskavalmistaja AG Snus toi rohkeasti markkinoille tuotteen, jonka tarkkasilmäinen kuluttaja voisi tulkita hieman Suomen markkinoille suunnatuksi. Suomalainen Sisu on maailmallakin noteerattu perisuomalainen käsite, jolla on brändätty Suomessa tuotteita aina kuorma-autoista pastilleihin ja jopa väkevään viinaan. Tanskalainen nuuskavalmistaja haistoi tässä mahdollisuuden ja toi markkinoille Sisu nuuskan. Jos itse Sisu sanana ei vielä herätä vahvoja yhteyksiä Suomeen, kyseistä nuuskapurkkia koristaa kaiken varalta Suomen vaakunasta tuttu leijona miekkoineen päivineen.
Itse nuuska, kuten monet suomalaisille suunnatut nuuskat ovat, on erittäin vahva, nikotiinipitoisuudeltaan 20 mg/g oleva pussinuuska. Nuuskaa Haaparannasta hakeneet ovat arvostelleet Sisu nuuskan hyväksi vahvaksi nuuskaksi.
Pablo nuuska
Pablo nuuskan kanssa hypätään taas suoraan vahvojen nuuskien altaan syvään päähän. Nikotiinipitoisuus 50 mg/g ja purkista löytyvä ”Danger Strong” -teksti puhuvat omaa kieltään. Makuprofiili Pablo nuuskassa on valmistajan näkemyksen mukaan piparmintun ja mintun raikkaan nautinnon tuottava kombinaatio. Pablon nikotiinipitoisuus on kuitenkin niin valtava, että tuote on liian vahva jopa todella suuren nikotiinitoleranssin omaaville kokeneille nuuskaajille.
Odens
Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, suomalaisten nuuskaajien lempilapsi, Denssi. Odens Cold Dry nauttii jostain syystä kulttimainetta Suomessa. Denssi maistuu pahalta, haisee pahalta ja on huonolaatuista. Ja kuinkas muutenkaan, Suomalaiset suorastaan rakastavat sitä.
Nuuskan luvatussa maassa Ruotsissa, Odens Cold Dry ei kuulu lähimainkaan suosituimpiin tai käytetyimpiin nuuskamerkkeihin ja sitä pidetäänkin yleisesti vain Suomen markkinoille tarkoitettuna nuuskana. Denssi on onnistunut markkinoimaan tuotteensa todella nerokkailla pikku kikoilla etenkin nuorten keskuudessa. Purkista irrotettavia tarroja liimaillaan bussipysäkeistä aina koulun vessoihin ja harvassa ovat ne nuoret, jotka ovat täysin tältä sissimarkkinoinnilta välttyneet. Denssillä on myös erittäin vahva preesens sosiaalisissa medioissa, esimerkiksi pelkästään YouTubessa löytyy miljoonia katselukertoja Odens aiheisilla videoilla, puhumattakaan muista nykynuorison suosimista some-kanavista.
Nuuskan maahantuontirajat
Nuuskan tuonti Suomeen on rajoitettu. Yksityishenkilö voi tuoda matkustajatuontina nuuskaa Suomeen omaan henkilökohtaiseen käyttöön enintään 1000 grammaa. Tämän rajoituksen piiriin kuuluvat purutupakat, suussa käytettävät tupakat eli nuuskat sekä nenänuuskat. Nuuskaa ei saa tuoda lahjaksi, eikä sitä saa myydä eteenpäin. Myös nuuskan ostaminen Suomessa on kriminalisoitu, eli Suomessa nuuskan ostaja syyllistyy laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen, josta maksimirangaistus on jopa puolitoista vuotta vankeutta. Alle 18-vuotias ei saa tuoda Suomeen mitään tupakkatuotteita.
Nuuskan matkustajatuontia on kartoitettu Suomessa vuodesta 2009 saakka. 2009 nuuskaa tuotiin laillisesti Suomeen noin kuusi miljoonaa purkillista. Voimakkain kasvu nuuskan tuonnissa osui vuosiin 2016–2018 ja vuonna 2018 nuuskaa tuotiin laillisesti matkustajatuontina Suomeen jo noin 17,5 miljoonaa purkkia.
Nuuska Suomessa
Nuuskan myynti Suomessa kiellettiin vuonna 1995. Nuuskaa Haaparannasta tuodaan kuitenkin Suomeen ennätysmääriä ja vuonna 2020 tulli takavarikoi yli 7000 kiloa nuuskaa. Arvioiden mukaan tullin kiinni saama osuus salakuljetetusta nuuskasta on noin 10 prosentin luokkaa. Suosituin nuuskan kuljetusreitti kulkee Ruotsin rajan ylitse Tornion-Haaparannan kohdalla. Jotain Suomen pimeistä nuuskamarkkinoista kertoo se, että tutkimusten mukaan nuorilla Suomalais- ja Ruotsalaispojilla ei ole juurikaan eroa nuuskan käytön yleisyydessä, huolimatta siitä, että Suomessa nuuskan myynti on kiellettyä.
Nuuska haitat
Nuuskasta, kuten muistakaan tupakkatuotteista puhuessa, kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että puheisiin nousevat myös näiden aiheuttamat haitat. Tupakka tappaa vuosittain noin kuusi ja puoli miljoonaa ihmistä maailmassa. Siinä missä aikaisemmin nuuskaamista pidettiin huomattavasti tupakointia terveellisempänä tapana, nykytutkimusten valossa myös nuuska aiheuttaa valtavasti erilaisia terveydellisiä haittoja. Alla lueteltuna suurimpia nuuskan aiheuttamia haittoja.
Nuuska ja suun terveys
Yleisimmät ja tunnetuimmat terveysongelmat nuuskasta tulevat sinne missä nuuskaa pidetään, eli suun alueelle. Kun otetaan huomioon suun terveyden tärkeys yleisessä hyvinvoinnissa, nämä suun alueen vauriot, joita nuuskaaminen aiheuttaa, kannattaa tietenkin ottaa vakavasti. Ikenien vetäytyminen, hampaiden kiinnityskudosten vaurioituminen ja muut ienvauriot ovat erittäin tyypillisiä nuuskaajan terveyshuolia. Myös limakalvomuutokset siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään, ovat enemmän sääntö kuin poikkeus nuuskan käyttäjällä.
Nuuska ja diabetes
Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan nuuskan runsas käyttö, eli yli kolme nuuskarasiaa viikossa, on yhteydessä kasvaneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Nuuska ja syöpä
Nuuska sisältää tuhansia kemikaaleja, joista osa on todettu syöpävaarallisiksi. Suusyövän lisäksi nuuskan käyttäminen altistaa ruokatorvi-, maha-, nielu- ja haimasyövälle. Tutkimuksien mukaan jopa 80 prosenttia suusyövistä olisi ehkäistävissä nuuskan, tupakan ja alkoholin käyttämisen lopettamisella.
Nuuska ja sydän- ja verisuonisairaudet
Nuuskan yhteyksiä sydämen ja verenkiertoelimistön sairauksiin on tutkittu lukemattomissa tutkimuksissa. Nuuskaajilla on jopa kaksinkertainen riski sydäninfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan sairastumiseen verrattuna niihin, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita. Aivoinfarktin osalta vastaava lukema on jopa yli 70 prosenttia.
Vakavien terveyshaittojen lisäksi nuuska aiheuttaa myös paljon arkisia haittoja, kuten hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä.
Nuuskan tilaaminen
Nuuskan tilaaminen netistä on Suomessa laitonta ja rangaistukset voivat olla ankaria. Netistä toki löytyy useita nettikauppoja, jotka rikkovat lakia ja ovat valmiita lähettämään laittomasti nuuskaa Suomeen, mutta näitä pimeitä ja laittomia toimijoita tulee välttää viimeiseen asti. EU on edellyttänyt Ruotsilta toimivat keinot estää nuuskan leviäminen Eurooppaan, mutta kovasta yrityksestä huolimatta rikolliset verkkokaupat ovat löytäneet keinot rikkoa tätä lakia.
Nikotiininuuska – uusi mahdollisuus
Kaikki nuuskan ilmeiset ongelmat huomioiden, on hyvä kääntää katseet vaihtoehtoihin. Nikotiininuuska eli tupakattomat nikotiinipussit lievittävät myös nikotiinia ja ehkä jopa tehokkaammin, kuin nuuska.
Nikotiinipussit eivät sisällä lainkaan tupakkaa. Nikotiininuuska sisältää ainoastaan nikotiinia, luonnollisia kuituja ja luonnollisia makuaineita. Kun tätä verrataan aiemmin mainittuun listaan nuuskan sisältämistä myrkyistä ja sen aiheuttamista haitoista on kuluttajan hyvä miettiä molempien tuotteiden eroavaisuuksia omassa käytössä.
Nikotiininuuskaa käytetään perinteisen nuuskan tapaan ja sen nuuskamainen koostumus ja suutuntuma on yllättänyt positiivisesti lähes kaikki nuuskaan tottuneet kokeilijat, ja siitä on tullut lyhyessä ajassa suosittu nikotiinituote Suomessa.
Nikotiininuuskan tilaaminen ja rajoitukset
Nikotiininuuskan tilaamisessa ei ole lainkaan rajoituksia. Fimean 4.4.2023 nikotiinipusseja koskevan tulkinnan muututtua, saat myös vahvat nikotiinipussit Nicofylta täysin turvallisesti ja laillisesti. Vanhoja rajoituksia tilaamisen määrästä ei myöskään ole. Voit siis tilata tuotteita niin paljon, kuin haluat.
Nikotiininuuskavalikoimastamme löydät tämän hetken suosituimmat nikotiininuuskat, kuten Dissident, Zyn ja Shiro nikotiinipussit.
Tutustu valikoimaamme TÄSTÄ ja tee tilauksesi jo tänään! Kiitelty asiakaspalvelumme on aina valmiina auttamaan ja vastaamaan kysymyksiisi.