Nuuska

Suomessa nuuska on ollut kiellettyä Euroopan unioniin liittymisen jälkeen vuodesta 1995. Kielto ei ole silti lopettanut nuuskan käyttämistä Suomessa. Itse asiassa nuuskan käyttäminen on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nuuskan suosion myötä on kasvanut myös nuuskan laiton maahantuonti.

Nuuskan historia

Ensimmäinen tupakan nauttimismuoto Euroopassa oli nenänuuska 1500-luvulla Ranskan hovissa. 1700-luvulla nuuskaaminen alkoi levitä ympäri Eurooppaa. Tämä meille tuttu nuuskan käyttö muoto kehitettiin 1800-luvun aikana Ruotsissa. Tähän aikaan Suomi oli vielä Ruotsin vallan alla ja näin ollen nuuska pääsi nopeasti leviämään myös Suomeen.

Tämä meille tuttu nuuskan käyttö muoto kehitettiin 1800-luvun aikana Ruotsissa. Tähän aikaan Suomi oli vielä Ruotsin vallan alla ja näin ollen nuuska pääsi nopeasti leviämään myös Suomeen.

Nuuskan maahantuonti

Nuuskaa oli laillista myydä ja ostaa Suomessa vielä ennen vuotta 1995, kun Suomi ei vielä ollut liittynyt Euroopan unioniin. Nykyään nuuskan käyttäminen on laillista ja jos satut käymään Ruotsissa, saat kantaa omaan käyttöön nuuskaa kilon verran rajan yli Haaparannan Nuuskakairan tukusta. Vaikka toisitkin rajan yli sallitun määrän nuuskaa esimerkiksi Haaparannasta, on syytä muistaa, että et voi välittää grammaakaan nuuskaa eteenpäin Suomessa. Nuuskan myyminen tai jopa lahjaksi antaminen on Suomessa aina rikos.

Suomeen salakuljetetaan järkyttäviä määriä nuuskaa Ruotsista. Vuonna 2010 tullin haaviin jäi vain 36 kiloa nuuskaa. Vuonna 2019 määrä oli 5000 kiloa ja vuonna 2020 nuuskaa jäi tullille jo 7000 kiloa. Tämä tieto yksinään kertoo jo aika paljolti kuinka suuresti on nuuskan suosio Suomessa kasvanut.

Nuuska Suomessa 2023

Suomalaisista naisista arviolta 1% käyttää nuuskaa. 20-64-vuotiasta miehistä nuuskaa käyttää n.5%. Suurin nuuskaa käyttävä ryhmä on ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat 14-20-vuotiaat pojat. Heistä n.17% käyttää nuuskaa päivittäin. Nämä tilastot ovat vuodelta 2017, joten uskoisin että tänä päivänä nuuskaajien määrä Suomessa on vain kasvanut.

Onko nuuska laitonta Suomessa?

Ei ole. Ainoastaan nuuskan myyminen, välittäminen ja ostaminen on laitonta Suomessa. Nuuskan käyttäminen on kuitenkin ainakin toistaiseksi laillista. Sosiaali- ja terveysministeriön nikotiinityöryhmän vuoden 2023 tammikuun lopussa valmistuneessa esityksessä tosin suositeltiin nuuskan tuomisen Suomeen lisäksi nuuskan käyttämisen ja hallussapidon kieltämistä Suomessa. Työryhmän ehdotuksessa ehdotettiin nuuskalle huumeiden mukaista rangaistusasteikkoa.

Suosituimmat nuuskamerkit Suomessa 2023

Suomessa suurinta suosiota nauttivat mahdollisimman edulliset ja vahvat nuuskat. Legendaarinen Odens Cold Dry -nuuska, Siberia ja R42 nuuska lienevät ne kaikkein yleisimmät kiekot suomalaisen nuuskaajan taskussa. Näiden lisäksi Suomessa käytetään myös jonkun verran laadukkaampia ja hintavampia nuuskamerkkejä, kuten Göteborgs Rape, General ja Ettan.

Pussinuuska ja irtonuuska

Pussinuuska tuli markkinoille Ruotsissa vuonna 1973. Suomeen pussinuuska rantautui vasta 2000-luvun alkupuolella. Pussinuuskan yleistyminen oli aluksi Suomessa hidasta sillä vanhanliiton lössiä imevät nuuska karjuthan eivät pussitettua ”tyttönuuskaa” käytä. Nykypäivänä lös-nuuskaa käytetään lähinnä silloin tällöin ja muistellaan vanhoja hyviä aikoja.

Irtonuuska tai lössi kuten sitä tuttavallisemmin kutsutaan on kehitetty Ruotsissa 1800-luvulla. Lössin käyttö oli erittäin sotkuista touhua, sillä se oli todella kosteaa nuuskaa. Lössi aseteltiin huuleen yleisimmin nuuska tykillä, jossa oli mitta-asteikko ja pystyi itse määrittelemää nuuska-annoksen koon.

Mitä nuuska on?

Nuuska on tupakkaa, vettä, suolaa, soodaa ja säilöntäaineita. Tupakan mukana sitten taas tulee mukaan yli 2500 erilaista kemikaalia mm. jäämiä tuholaismyrkyista ja raskasmetalleja.

Nikotiininuuska

Nikotiininuuska on tupakaton nikotiinikorvaustuote. Nikotiininuuska ei siis ole nuuskaa. Käyttötuntuma ja ulkomuoto on lähes identtinen nuuskan kanssa. Myös nuuskan ja nikotiininuuskan sisällysluettelo eroaa paljon toisistaan. Alta löytyy esimerkiksi Snatch nikotiininuuskan ainesosat.

Snatch ainesosaluettelo

  • Selluloosa
  • Glyseroli
  • Nikotiini
  • Luonnollinen piparminttuöljy
  • Ruokasooda
  • Luonnolliset makuaineet
  • Ksylitoli

Aiheuttaako nuuska syöpää

Ruotsissa on käytetty nuuskaa 1800-luvulta asti ja sen vaikutuksia tutkittu useita vuosikymmeniä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että ruotsalaisten miesten sairastuminen keuhko-, suu-, maha-, kurkku- ja haimasyöpään on useissa näissä sairauksissa vähäisempää kuin muissa länsimaissa.

Kaikkia mainittuja syöpiä on esiintynyt vähemmän kahden viime vuosikymmenen aikana, jolloin nuuskan käyttö on kaksinkertaistunut ja tupakointi vähentynyt. Poikkeus on muita harvinaisempi kurkkusyöpä, jonka esiintymisessä ei ole havaittu muutoksia. Tämähän ei missään nimessä johdu siitä, että nuuska ehkäisisi tai vähentäisi syöpää vaan siitä, että Ruotsissa käytetään nuuskaa tupakan polttamisen sijaan.

Nuuskan haitat

Nuuska ei missää nimessä ole haitatonta. Nuuska voi aiheuttaa mm. leukoplakiaa (vaalea selkeä rajainen läiskä suun limakalvolla) ja paljastunutta hammaskaulaa. Toisaalta taas 90% laukoplakian saaneista on myös tai ainoastaan tupakoitsijoita. Jos joku miettii mikä on nikotiinipussien ja nuuskan ero, on suurin eroavaisuus se, että nikotiinipussit eivät sisällä nuuskan tuhansia haitallisia kemikaaleja tai tupakkakasvia.

Tupakoinnin lopettaminen nuuskalla Ruotsissa

Ruotsissa ja Norjassa on yleistä lopettaa tupakoiminen nuuskan avulla. Norjassa nuuskaajista 36% on tupakoinut ennen kuin on aloittanut nuuskan käytön. Heistä 83% on kertonut lopettaneensa tupakoinnin nuuskan avulla. Ruotsissa tupakoidaan selkeästi koko Euroopan vähiten.

Samankaltaiset kirjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *