nikotiininuuska lopetuskeinona

Nuuska

Suomessa nuuska on ollut kiellettyä Euroopan unioniin liittymisen jälkeen vuodesta 1995. Kielto ei ole silti lopettanut nuuskan käyttämistä Suomessa. Itse asiassa nuuskan käyttäminen on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nuuskan suosion myötä on kasvanut myös nuuskan laiton maahantuonti.

Nuuskan historia

Ensimmäinen tupakan nauttimismuoto Euroopassa oli nenänuuska 1500-luvulla Ranskan hovissa. 1700-luvulla nuuskaaminen alkoi levitä ympäri Eurooppaa. Tämä meille tuttu nuuskan käyttö muoto kehitettiin 1800-luvun aikana Ruotsissa. Tähän aikaan Suomi oli vielä Ruotsin vallan alla ja näin ollen nuuska pääsi nopeasti leviämään myös Suomeen.

Tämä meille tuttu nuuskan käyttö muoto kehitettiin 1800-luvun aikana Ruotsissa. Tähän aikaan Suomi oli vielä Ruotsin vallan alla ja näin ollen nuuska pääsi nopeasti leviämään myös Suomeen.

Nuuskan maahantuonti

Nuuskaa oli laillista myydä ja ostaa Suomessa vielä ennen vuotta 1995, kun Suomi ei vielä ollut liittynyt Euroopan unioniin. Nykyään nuuskan käyttäminen on laillista ja Ruotsissa jos satut käymään saat Haaparannan nuuskakairasta kantaa omaan käyttöön nuuskaa kilon verran rajan yli. Vaikka toisitkin rajan yli sallitun määrän nuuskaa esimerkiksi Haaparannassa sijaitsevasta kaupasta nimeltä Nuuskakaira, et sitä silti saa myydä etkä edes antaa lahjaksi.

Suomeen salakuljetetaan järkyttäviä määriä nuuskaa Ruotsista. Vuonna 2010 tullin haaviin jäi vain 36 kiloa nuuskaa. Vuonna 2019 määrä oli 5000 kiloa ja vuonna 2020 nuuskaa jäi tullille jo 7000 kiloa. Tämä tieto yksinään kertoo jo aika paljolti kuinka suuresti on nuuskan suosio Suomessa kasvanut.

Nuuska Suomessa

Suomalaisista naisista arviolta 1% käyttää nuuskaa. 20-64-vuotiasta miehistä nuuskaa käyttää n.5%. Suurin nuuskaa käyttävä ryhmä on ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat 14-20-vuotiaat pojat. Heistä n.17% käyttää nuuskaa päivittäin. Nämä tilastot ovat vuodelta 2017, joten uskoisin että tänä päivänä nuuskaajien määrä Suomessa on vain kasvanut.

Suosituimmat nuuskamerkit Suomessa

Suomessa suurinta suosiota nauttivat mahdollisimman edulliset ja vahvat nuuskat. Legendaarinen Odens Cold Dry -nuuska, Siberia ja R42 nuuska lienevät ne kaikkein yleisimmät kiekot suomalaisen nuuskaajan taskussa.

Pussinuuska ja irtonuuska

Pussinuuska tuli markkinoille Ruotsissa vuonna 1973. Suomeen pussinuuska rantautui vasta 2000-luvun alkupuolella. Pussinuuskan yleistyminen oli aluksi Suomessa hidasta sillä vanhanliiton lössiä imevät nuuska karjuthan eivät pussitettua ”tyttönuuskaa” käytä. Nykypäivänä lös-nuuskaa käytetään lähinnä silloin tällöin ja muistellaan vanhoja hyviä aikoja.

Irtonuuska tai lössi kuten sitä tuttavallisemmin kutsutaan on kehitetty Ruotsissa 1800-luvulla. Lössin käyttö oli erittäin sotkuista touhua, sillä se oli todella kosteaa nuuskaa. Lössi aseteltiin huuleen yleisimmin nuuska tykillä, jossa oli mitta-asteikko ja pystyi itse määrittelemää nuuska-annoksen koon.

Mitä nuuska on?

Nuuska on tupakkaa, vettä, suolaa, soodaa ja säilöntäaineita. Tupakan mukana sitten taas tulee mukaan yli 2500 erilaista kemikaalia mm. jäämiä tuholaismyrkyista ja raskasmetalleja.

Nikotiininuuska

Nikotiininuuska on tupakaton nikotiinikorvaustuote. Nikotiininuuska ei siis ole nuuskaa. Käyttötuntuma ja ulkomuoto on lähes identtinen nuuskan kanssa. On tärkeää pitää mielessä, että nikotiininuuska on nikotiinikorvaushoitotuote ja moni suomalainen onkin valinnut Zonnic annospussit nuuskan sijaan. Nikotiininuuskalla on siis tarkoitus päästä eroon tupakasta tai nuuskasta. Nikotiininuuskan eli nikotiinipussin ainesosaluettelo on myös huomattavasti puhtaampi ja helppolukuisempi kuin nuuskassa. Esimerkkinä tästä Snatchin ainesosaluettelo:

Snatch ainesosaluettelo

  • Selluloosa
  • Glyseroli
  • Nikotiini
  • Luonnollinen piparminttuöljy
  • Ruokasooda
  • Luonnolliset makuaineet
  • Ksylitoli

Aiheuttaako nuuska syöpää

Ruotsissa on käytetty nuuskaa 1800-luvulta asti ja sen vaikutuksia tutkittu useita vuosikymmeniä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että ruotsalaisten miesten sairastuminen keuhko-, suu-, maha-, kurkku- ja haimasyöpään on useissa näissä sairauksissa vähäisempää kuin muissa länsimaissa.

Kaikkia mainittuja syöpiä on esiintynyt vähemmän kahden viime vuosikymmenen aikana, jolloin nuuskan käyttö on kaksinkertaistunut ja tupakointi vähentynyt. Poikkeus on muita harvinaisempi kurkkusyöpä, jonka esiintymisessä ei ole havaittu muutoksia. Tämähän ei missään nimessä johdu siitä, että nuuska ehkäisisi tai vähentäisi syöpää vaan siitä, että Ruotsissa käytetään nuuskaa tupakan polttamisen sijaan.

Nuuskan haitat

Nuuska ei missää nimessä ole haitatonta. Nuuska voi aiheuttaa mm. leukoplakiaa (vaalea selkeä rajainen läiskä suun limakalvolla) ja paljastunutta hammaskaulaa. Toisaalta taas 90% laukoplakian saaneista on myös tai ainoastaan tupakoitsijoita.

Tupakoinnin lopettaminen nuuskalla

Ruotsissa ja Norjassa on yleistä lopettaa tupakoiminen nuuskan avulla. Norjassa nuuskaajista 36% on tupakoinut ennen kuin on aloittanut nuuskan käytön. Heistä 83% on kertonut lopettaneensa tupakoinnin nuuskan avulla. Ruotsissa tupakoidaan selkeästi koko Euroopan vähiten.

Nikotiininuuska apuna tupakoinnin lopetukseen

Nikotiinipussit on Suomessa markkinoiden suosituin apuväline tupakan lopetuksessa. Monet nikotiinikorvaustuotteet kuten nikotiinipurkka ja nikotiinipastillit aiheuttavat käyttäjälleen närästystä ja hikkaa. Nikotiininuuskalla ei ole näitä tai mitään muitakaan ikäviä haittavaikutuksia. Aina on kuitenkin pidettävä mielessä, että nikotiinipussit ovat vain apuväline. Tupakan ja nuuskan lopettamiseen tarvitset aina suurta tahtoa, päättäväisyyttä ja mielen vahvuutta! Me tarjoamme teille loistavan avun tupakan lopetukseen mutta loppu on teistä kiinni.

Samankaltaiset kirjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *