|

Nuuskan tuonti Suomeen 2023

Perinteisen nuuskan tuonti Ruotsista on jatkuvasti lisääntynyt vuodesta 1995 lähtien. Vuonna 2020 tulli takavarikoi yli 7000 kiloa laittomasti maahantuotua nuuskaa, huolimatta koronapandemian aiheuttamista rajaliikenteen rajoituksista. Itse asiassa, vuoteen 2019 verrattuna nuuskan salakuljetusmäärät kasvoivat yli 2000 kilolla.

Vuonna 2021 salakuljetuksen määrä kasvoi entisestään, ja tullista raportoitiin, että nuuskan tuonti Suomeen on muuttunut ammattimaisemmaksi ja saanut yhtäläisyyksiä esimerkiksi huumekaupan kanssa. Tämä on johtanut siihen, että nuuskan tuonti on muuttunut miljoonien eurojen arvoiseksi rikolliseksi toiminnaksi.

Vuosi 2023 saattaa olla nuuskantuontitilastojen osalta käänteentekevä, sillä huhtikuussa Fimea kaikkien yllätykseksi ilmoitti poistavansa lääkeluokittelun nikotiinipusseilta. Nyt tupakattomia nikotiinipusseja saa siis tuoda ja tilata Suomeen ilman rajoituksia, mikä varmasti osaltaan syö tavallisen nuuskan suosiota. Nikotiinipussit ovat viime vuosien aikana nousseet perinteisen nuuskan rinnalla yhä suurempaan suosioon.

Nuuskaa tuodaan erityisesti Ruotsista

Valtaosa Suomeen tuodusta nuuskasta saapuu Ruotsista. Venäjä kielsi nuuskan vuonna 2016, minkä jälkeen nuuskan tuonti Suomeen Venäjältä on vähentynyt merkittävästi. Haaparanta ja Tornio sijaitsevat rajan molemmin puolin, ja niiden välillä tapahtuu noin 14 miljoonaa rajanylitystä vuosittain. Tämän seurauksena on todennäköistä, että huomattavia määriä nuuskaa kulkeutuu Suomeen myös laittomasti.

Haaparanta ja Tornio muodostavat yhdessä kaksoiskaupungin, mikä tekee työssäkäynnistä Ruotsin puolella suhteellisen yleistä suomalaisten keskuudessa. Työpäivän päätteeksi on helppo tuoda mukanaan sallittu kilo nuuskaa ja myydä se eteläisen Suomen nuuskakauppiaille.

Lisäksi Tukholmaan suuntautuvat risteilyt ovat suosittu tapa tuoda nuuskaa maahan. Etelä-Suomessa asuville risteilyt tarjoavat mukavan vaihtoehdon nuuskan hankkimiseen ilman pitkää ajomatkaa Haaparantaan.

Nuuskan tuonti Virosta

Nuuskan tuonti Virosta on viime aikoina kokenut merkittävää kasvua, ja tulli on takavarikoinut suuria määriä Virossa tuotettua nuuskaa. Pääkaupunkiseudulla on takavarikoitu useita tuhansia kiloja Virosta tuotua nuuskaa, joka on osa laajamittaista ja ammattimaista salakuljetusoperaatiota. Tulli aloitti tämän salakuljetusrenkaan tutkimisen jo vuonna 2020 ja jatkoi tutkintaa vuonna 2021, jolloin myös suuret takavarikot suoritettiin.

Nuuskaa takavarikoitiin useiden kuormalavojen verran Helsingin satamaan saapuneista kuorma-autoista. Tällaiset laajamittaiset salakuljetusoperaatiot voivat edistää nuuskan laittoman kaupan kasvua myös muiden maiden kautta kuin vain Ruotsin, mikä voi lisätä tullin valvontatehtäviä ja hankaloittaa laittoman nuuskan torjuntaa entisestään.

Nuuskan suosio Suomessa

Nuuskan käyttö Suomessa on 2000-luvulla kasvanut räjähdysmäisesti. Nuuskaamisen yleistyessä on tupakointi vähentynyt etenkin nuorten keskuudessa. Yhä nuorempia jää kiinni nuuskaamisesta ja etenkin Suomen suosituimman nuuskan, Odens Cold Dryn eli Denssin käytöstä on rakennettu todellinen muoti-ilmiö. Oden’s purkkien etikettejä liimaillaan mopokypäriin, linja-autopysäkkeihin ja koulujen vessoihin, eikä tämänkaltaista käyttäjien suorittamaa piilomarkkinointia pysty välttämään mitenkään. Rap-artistit tekevät biisejä denssistä ja nuoriso hullaantuu tähän Ruotsin mustaan kultaan entistä nuorempana ja entistä syvemmin.

Nuuskan salakuljetus

Nuuskan salakuljetus on merkittävä ongelma Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa, jossa nuuskan myynti on laitonta. Suurin osa laittomasti maahantuodusta nuuskasta tulee Ruotsista, jossa nuuskan myynti on sallittua.

Salakuljetus on kasvanut ammattimaiseksi rikollistoiminnaksi, johon liittyy usein järjestäytyneitä rikollisryhmiä. Tulli tekee jatkuvasti työtä pysäyttääkseen nuuskan salakuljetuksen ja takavarikoidakseen laittomasti maahan tuotuja tuotteita. Viime vuosina myös Virosta tuotu nuuska on lisännyt salakuljetuksen määrää. Tullin valvontatehtävät ovat haastavia, sillä nuuskaa tuodaan maahan monin eri tavoin, kuten risteilylaivoilla, henkilöautoilla ja kuorma-autoilla.

Tullin nuuska takavarikot 2014-2020.

Nuuskan salakuljetus on vuosien saatossa muuttunut todella ammattimaiseksi ja tulli onkin saanut kiinni, jopa tuhansien kilojen nuuska satseja. Varmaa tietoa Suomeen salakuljetetun nuuskan määrästä ei ole, mutta on arvioitu, että tullin haaviin jäisi noin 10-15% kaikesta salakuljetetusta nuuskasta.

Nuuskan tuonti Suomeen rajoitukset 2023

Nuuskan laillinen maahantuonti Suomeen on mahdollista, kunhan noudattaa tuontirajoitusta, joka on 1000 grammaa päivässä. Rajoitus koskee sekä nenänuuskaa että purutupakkaa.

Tupakkatuotteiden tuonti on kielletty alle 18-vuotiailta. Koronapandemian pahimman vaiheen aikana nuuskan tuontia valvottiin tehokkaasti, ja useimmat rajan ylittävät autot tarkastettiin. Tällöin nuuskan hankkiminen Haaparannasta oli haasteellista rajaliikenteen rajoitusten takia.

Vuonna 2023 rajanylitykset ovat palanneet normaaleiksi, ja Haaparannasta tapahtuva nuuskan salakuljetus on jatkunut entiseen tapaan.

Nuuskan tuonti saattaa kuitenkin muuttaa vuoden 2023 aikana muotoaan, sillä tupakattomat vahvat nikotiinipussit vapautettiin Fimean toimesta huhtikuun alussa. Nämä tuotteet tarjoavat vaihtoehdon nuuskalle, ja nyt laillisuuden myötä todennäköisesti yhä useampi nuuskaaja päätyy valitsemaan vahvat nikotiinipussit.

On hyvä muistaa, kun legendaarinen nuuskakaira kutsuu, että tuontirajoitusten mukaisesti nuuskaa saa tuoda ainoastaan omaan henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä saa myydä tai millään tavoin välittää eteenpäin Suomessa. Jopa nuuskan antaminen lahjaksi on rikos, sekä myös nuuskan ostaja Suomessa syyllistyy laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen – joka on siis Suomessa rikos.

Nikotiinipussit ovat vapaa vaihtoehto nuuskalle

Nikotiinipussit ovat nousseet suosituksi vaihtoehdoksi perinteiselle nuuskalle, sillä ne tarjoavat monia etuja käyttäjilleen. Nikotiinipussit ovat valkoisia ja tupakattomia, joten niitä käyttäessä ei tarvitse huolehtia hampaiden tummumisesta tai muista vastaavista harmeista. Niiden käyttö on ylipäänsä siistimpää, ja ne voidaan poistaa huomaamattomasti.

Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa. Tämä tarkoittaa, että ne eivät sisällä samoja haitallisia ainesosia kuin perinteinen nuuska tai tupakka, kuten tervaa ja syöpää aiheuttavia aineita. Näin ollen nikotiinipussit voivat olla vähemmän haitallisia terveydelle, vaikka ne sisältävätkin riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia.

Nikotiinipusseja säännellään Suomessa eri tavalla kuin perinteistä nuuskaa – itse asiassa nikotiinipusseja ei säännellä tällä hetkellä lainkaan. Siinä missä nuuskan tuonti Suomeen on tiukan valvonnan alla, vahvoja nikotiinipusseja voi tilata netistä kotiovelleen niin paljon kuin haluaa.

Nicofyn kautta löydät loputtoman valikoiman mietoja sekä vahvoja nikotiinipusseja mitä mahtavimmissa mauissa!

Samankaltaiset kirjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *