Vahvojen nikotiinipussien ostaminen helpottunut

Nikotiinipussien ystäville tuli huhtikuun alussa iloisia uutisia, kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Fimean ilmoituksen myötä nikotiinipussien myynti on nyt täysin vapaata Suomessa.

Nikotiinipussit ovat nikotiinia sisältäviä annospusseja, jotka eivät sisällä nuuskan tapaan lainkaan tupakkaa. Ennen Fimean ilmoitusta, yli neljän milligramman nikotiinipitoisuuden sisältävät vahvat nikotiinipussit luokiteltiin lääkkeiksi, jonka vuoksi niiden maahantuontia säänneltiin lääkelain piirissä. Vahvojen nikotiinipussien tilaaminen Suomeen vaati aiemmin lääkereseptin.

Toisin ovat asiat nyt, sillä 4.4.2023 lähtien vahvat nikotiinipussit ovat olleet vapaasti tilattavissa Suomeen. Fimean linjauksen myötä niitä voidaan myydä nykyään myös esimerkiksi huoltoasemilla ja kioskeilla.

Tulli ei enää valvo nikotiinipussien tilaamista ja tuomista

Suomen tulli on ottanut Fimean uuden arvioinnin heti käyttöön nikotiinipussien maahantuonnin valvonnassa. Huhtikuun alusta lähtien nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi, minkä vuoksi niitä eivät koske lääkeaineiden maahantuontirajoitukset. Fimean julkaiseman muutoksen myötä nyt nikotiinipussit ovat täysin samalla viivalla kuin mitkä tahansa muutkin maahantuontitavarat.

Vielä tovi taaksepäin yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävät vahvat nikotiinipussit luokiteltiin lääkkeiksi ja niiden maahantuontia valvottiin tiukasti. Nikotiinipusseja sai tuoda kerrallaan määrän, joka vastasi kolmen kuukauden käyttöä. Maahantuonti vaati myös joko lääkereseptin tai muun voimassa olevan tuontiluvan esittämisen.

Mikäli sallittu määrä ylittyi tai vaadittuja lupia ei voitu esittää, tulli takavarikoi ja otti haltuunsa maahan laittomasti tuodut nikotiinipussit. Tulli saattoi aloittaa tarvittaessa myös esitutkinnan, jossa kuluttajan oli ilmoitettava, mihin tarkoitukseen ja mistä vahvat nikotiinipussit oli hankittu. 

Fimean linjauksen myötä nikotiinipusseja ei koske enää mitkään rajoitukset. Voit tuoda ulkomailta tai tilata netistä suoraan kotiovellesi juuri sen vahvuisia nikotiinipusseja juuri sen määrän kuin itse haluat. Enää ei siis ole mitään riskiä, että nikotiinipussien tilaamisesta seuraisi ikäviä yllätyksiä. 

Ministeriö kiirehtii nikotiinipussien kieltoa

Fimean päätös kumota nikotiinipussien luokittelu lääkkeeksi liittyy vahvasti Sosiaali- ja terveysministeriön uuteen tupakkalakiin, jota STM parhaillaan valmistelee.

Fimean arvion mukaan erilaisia nikotiinivalmisteita ei voida enää suuren valikoiman vuoksi luokitella lääkkeiksi pelkästään niiden sisältämän nikotiinimäärän perusteella. Fimea on myös arvioinut, että kuluttajat käyttävät nikotiinipusseja nykyään ennemmin päihteinä kuin lääkkeinä. Tämän vuoksi Fimean ylijohtaja Eija Pelkosen mukaan nikotiinipussien valvonta kuuluukin ennemmin tupakkalainsäädännön kuin lääkelainsäädännön piiriin.

STM valmistelee parhaillaan uutta tupakkalainsäädäntöä, johon kuuluu nikotiinipussien käytön kieltäminen ja maahantuonnin rajoittaminen. Ministeriön tavoitteena on tehdä Suomesta täysin tupakka- ja nikotiinituotteeton vuoteen 2030 mennessä.

Kun Fimea kumosi nikotiinipussien luokittelun lääkkeiksi, alkoi Sosiaali- ja terveysministeriössä kiire valmistella muutosta tupakkalakiin. Muutoksen myötä nikotiinipusseja säädeltäisiin samaan tapaan kuin tupakkaa sisältäviä tavallisia nuuskia. Näin ollen nikotiinipusseja koskisivat täysin samat maahantuonnin rajoitukset ja myyntikiellot kuin nuuskaa.

Tällä hetkellä tupakkalaissa on määritelty, että täysi-ikäiset yksityishenkilöt voivat tuoda nuuskaa Suomeen ainoastaan yhden kilogramman vuorokauden aikana.

Nikotiinipussit sekoitetaan usein tupakkanuuskaan

Nikotiinipussit ovat yksi suosituimmista nikotiinivalmisteista. Mutta miten ne eroavat nuuskasta? No useallakin eri tavalla. Merkittävin ero piilee kuitenkin siinä, että nikotiinipussit eivät sisällä laisinkaan tupakkaa, toisin kuin nuuska.

Nikotiinipussien on todettu toimivan myös apukeinona tupakan lopettamisessa. Monet kuluttajat ovat todenneet nikotiinipussien olevan jopa tehokkaampia kuin nikotiinipurkan.

Fimean uuden linjauksen myötä vahvojen nikotiinipussien tilaaminen ja tuominen Suomeen on huomattavasti helpompaa kuin nuuskan. STM:n kaavailema vahvat nikotiinipussit laki ei ole vielä astunut voimaan, joten voit tällä hetkellä tilata nikotiinipusseja rajattomasti – määrästä ja nikotiinipitoisuudesta riippumatta.

Nuuskaa sen sijaan koskee edelleen sen omat maahantuontisäädökset. Tällä hetkellä voit siis tuoda nuuskaa Suomeen edelleen enintään vain yhden kilon verran.

Samankaltaiset kirjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *